Houtinfo

Zaagwijze van hout

Hout kan op drie verschillende manieren worden gezaagd, dosse, kwartiers en half kwartiers.

Dosse

Dosse gezaagd hout wordt gekenmerkt door de vlamtekening op de plank. De planken zijn evenwijdig gezaagd aan de jaarringen, dit wordt ook wel het tangentiële vlak van de stam genoemd.

Kwartiers

Kwartiers hout wordt gekenmerkt door de streeptekening op de plank. De planken zijn haaks gezaagd op het hart van de stam, dit wordt ook wel het radiale vlak genoemd.

Kwartiers hout worden bij sommige houtsoorten zoals Grenen, Oregon Pine, Red & Yellow Cedar rift gezaagd genoemd.

Half kwartiers

Half kwartiers hout wordt gekenmerkt door een mix van vlam- en streeptekening. 

Werking van hout

Bij ons kopje hout voor tafels wordt al enige uitleg gegeven over het verlijmen en werken van hout. Hout zal altijd blijven werken, door veranderingen in de luchtvochtigheid worden krimp en uitzetting veroorzaakt.

Bij vochtinname gaat hout uitzetten, wordt hout droger dan krimpt het.

Planken die dosse gezaagd zijn hebben een grotere kans op werking dan kwartiers gezaagd hout. Dosse gezaagd hout werkt in de breedte van de plank en kwartiers gezaagd hout in de dikte van het hout.

Het krimpen en uitzetten van het hout gebeurd in de richting van de stam. Bij het drogen van dosse gezaagde planken heeft het de neiging om krom te trekken. Hout wat kwartiers is gezaagd werkt vooral in de dikte van het hout. Hierdoor is kwartiers hout stabieler.

Wij adviseren altijd om hout na het vlakken en strijken een 24 uur te laten rusten. Zo kan het hout opnieuw gaan werken. Nadat het hout gevlakt en gestreken wordt het aanbevolen om het in twee keer te schaven naar de gewenste dikte en breedte.