Hout voor deuren, trappen en kozijnen

De houtsoorten die geschikt zijn om buitendeuren mee te maken zijn Europees Eiken, Iroko, Mahonie, Meranti. Voor het maken van buitendeuren adviseren wij kwartiers gezaagd hout toe te passen.  Zie hiervoor ook onze pagina over werking van hout.

Bij het maken van binnendeuren komen andere aspecten van het hout aan bod, binnendeuren komen vaak terecht in een ruimte met een stabiel vochtgehalte. Door het stabiele vochtgehalte zijn bijna alle houtsoorten geschikt. Wordt een binnendeur geschilderd dan raden wij Yellow Poplar aan, een lichte houtsoorten die zich gemakkelijk laat bewerken.

De meeste voorkomende houtsoorten bij kozijnen zijn Mahonie en Meranti. Deze worden vaak dekkend gelakt, wil je de structuur van het hout blijven zien zijn houtsoorten zoals Iroko, Afrormosia, Oregon Pine en Padoek aan te raden.

Voor traphout hebben wij Iroko, Mahonie en Meranti op voorraad met een breedte van 310 mm. Houtsoorten zoals Europees Eiken, Amerikaans Noten adviseren wij om te verlijmen uit meerdere lamellen van 10 tot 15 cm breed. Voor een trap zijn vele houtsoorten geschikt, hiervoor geldt dat het hout altijd afgewerkt moet worden met een 2 componenten olie of lak. Een houten trap geeft vaak een extra dimensie aan het interieur.