Werken met Rubio MonoCoat

Je project voorbereiden voordat je het gaat
behandelen met de olie van Rubio MonoCoat

Stap 1; Na het vlakken en schaven van het hout, begin je met schuren van korrel 80 om de machineslag en andere onvolkomenheden te verwijderen.

Stap 2; Waterdruppel met behulp van een spuitfles en een doek om de korrel te verhogen en eventuele onvolkomenheden naar boven te laten komen.

Stap 3; Schuur nadat het water verdampt is het hout met korrel 120 tot maximaal korrel 150, ook tussen deze twee korrels waterdruppels over het oppervlak doen.

Stap 4; Gebruikt optioneel de Rubio MonoCoat Cleaner, dit helpt stof van het object te verwijderen waardoor de olie zicht beter kan hechten aan de open poriën in het hout. Dit zal helpen bij een gladdere en gelijkmatigere afwerking. Laat de Rubio MonoCoat Cleaner 45 minuten tot een uur drogen voordat je de olie aanbrengt.

Het mengen van de twee componenten olie

Rubio wordt geleverd met een component A en een component B, dit geldt enkel bij de blikken van 390ml en 1,3liter. Deel B is een versneller die de volledige uithardingstijd verkort van 27 dagen naar 7 dagen. Deel B is optioneel, gebruikt u deze niet dan is uw project na 48 uur voor 85% uitgehard en duurt het de resterende 25 dagen voordat het volledig is uitgehard.

Bij het mengen van component A en component B raden wij aan om met een digitale weegschaal te werken om het 3:1 mengsel af te meten. Je gebruikt 3 eenheden van component A op 1 eenheid van component B.

Hierbij een voorbeeld, bij 100ml component A gebruik je 33ml component B.

Meng de componenten in ca. 2 minuten goed met elkaar voordat je het mengsel op je project giet.

De olie aanbrengen op jouw project

Wij raden aan om de olie aan te brengen met de witte handpad of met de polijstpad. Wil je minder verspilling van de olie dan is het een optie om de olie uit te smeren met een rubberen spatel.

Wanneer je de olie verspreidt wil je dat het gehele project wordt bedekt en de olie in de poriën van het hout trekt. Sommige delen van het hout zijn droger of nemen makkelijker olie in zich op waardoor er op die plekken meer olie nodig is.

Veeg na ca. 5 tot 10 minuten met een niet pluizige doek de overgebleven olie van het oppervlak af. Bij het afnemen van de overgebleven olie is het belangrijk dat je het oppervlak blijft afnemen tot het volledig droog is, anders riskeer je een niet gladde afwerking.

Zorg ervoor dat je de doeken en pads verzadigd met olie op de juiste manier met water uitspoelt, uithangt en weggooit, zodat ze niet spontaan ontbranden.

Veelgestelde vragen over Rubio MonoCoat

Is Rubio MonoCoat voedselveilig?
Als de olie volledig uitgehard is Rubio MonoCoat voedselveilig.

Kun je Rubio toepassen op alle houtsoorten?
Ja!

Heeft de olie een toplaag nodig?
Nee, als je een laag boven op de olie aanbrengt werkt de olie niet zoals die bedoelt is.

Met welke korrel moet ik mijn project schuren?
Voor vloeren adviseren wij korrel 120, voor projecten zoals meubels adviseren wij korrel 150.

Wat is het verbruik van Rubio MonoCoat?
Het verbruik van Rubio MonoCoat is 30 tot 50 m2 per liter.
100ml = 3 tot 5 m2 per potje
390ml = 11 tot 20 m2 per blik
1,3 liter = 39 tot 65 m2 per blik