Hout voor tafels

Wilt u een tafel die verlijmd is uit meerdere lamellen of een tafel uit een stam van ca. 80 tot 120 cm breed. 

Voor een tafel die verlijmd wordt uit meerdere lamellen kunnen wij meer dan 30 houtsoorten adviseren, door het verlijmen van de tafel uit lamellen tussen de 8 en 15 cm wordt het risico van kromtrekken verkleind. Verlijm de lamellen altijd met het hart om en om. Door het hart om en om te verlijmen werkt de richting van het hout tegen elkaar in en zo verminderd het de kans op schotelen van de tafel. Zie hieronder de foto wat wij bedoelen met het hart om en om. 

Er is ook een mogelijkheid om de tafel te maken van kwartiers hout, kwartiers hout is haaks gezaagd op het hart van de boom. Dit zorgt voor een streep tekening in het hout. 

Kenmerkend voor Europees Eiken en Plataan zijn de spiegeltjes op het kwartierse vlak. 

Tafel uit een stam wordt ook wel stamdeel of boomstamtafel genoemd. Het verhaal van verlijmen komt hierbij volledig te vervallen, de tafel is opgebouwd uit een stamdeel. De tekening van het hout loopt volledig door over de gehele breedte van de tafel. Om te voorkomen dat een massief tafelblad uit een stamdeel krom trekt adviseren wij stalen profielen te frezen aan de onderkant van de tafel.