Teak

De enige boom die Teakhout levert is de Tectona Grandis. Teak groeit in de bossen van de Indonesië, Myanmar, India en Thailand. Namen zoals Afro-Teak, Iroko-Teak en Borneo-Teak zijn onjuist, hier worden de houtsoorten Iroko en Afrormosia mee bedoeld. Deze houtsoorten hebben qua uiterlijk wel enige gelijkenissen en kunnen soms wel een goede vervanging zijn voor Teak. 

Het kernhout van Teak is lichtbruin tot goudbruin, door daglicht verdwijnen deze kleurverschillen al snel. Het Teak dat afkomstig is uit Myanmar/Burma en Java heeft bijna geen kleurverschillen. In drogere gebieden, zoals in India, heeft het Teakhout veel kleurverschillen van geel tot zwart.

Teak afkomstig van plantages is sneller gegroeid, daardoor grover van structuur en minder duurzaam. Dit zogenaamde Plantage Teak wordt vooral aangeplant in Tropisch Afrika en Tropisch Amerika.

Teak is gemakkelijk te herkennen door de geur die aan oud leer doet denken en het vettige oppervlak. Verder laat het hout zich gemakkelijk zagen, schaven en verlijmen.

Door de enorme duurzaamheid, geringe krimp en werking, en natuurlijk het mooie uiterlijke van Teak heeft het oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Het wordt vooral toegepast in de jacht- en scheepsbouw. Daarnaast wordt het o.a. gebruikt voor meubels, kozijnen, deuren, fineer, trappen etc.

  • Botanische naam: Tectona Grandis
  • Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 1
  • Gewicht: 630 tot 750 kg/m3 bij 12% vochtgehalte

Bent u benieuwd geworden naar onze voorraad Teak, bel naar 0182 - 303 490 of neem contact op met Houtexclusief.

Vraag hier uw offerte aan