Europees Iepen

Iepen is lichtbruin tot donkerbruin van kleur, waarbij soms een groenachtige glans zichtbaar is. Het spinthout is geelwit. Iepen is een ringporige houtsoort. De groeiringen vallen op door de grote vroeghoutvaten, wat het hout een prachtige vlamtekening geeft, maar wel een grove nerf.

Aan de voet van een Iepenboom kan weleens een wortelknol worden aangetroffen. Het fineer wat hiervan gemaakt wordt is zeer gewild en uniek!

Het hout laat zich makkelijk machinaal en met de hand bewerken en is goed te verlijmen.

Iepen wordt toegepast voor meubels en betimmeringen, het foutvrije gedeelte kan zeer goed worden gebogen. Als het Iepenhout gewaterd is wordt het door de taaiheid en geringe werking toegepast van de carrosseriebouw en wagenmakerij. Verder wordt het gebruikt voor draaiwerk, klompen en gereedschapsstelen.

Door het wateren van Iepen benaderd de kleur van het spint de kleur van het kernhout. Ook wordt de kwaliteit van het hout verbeterd door het verminderen van groeispanningen.

  • Botanische naam: Ulmus Hollandica
  • Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 4
  • Gewicht: 460 tot 680 kg/m3

Bent u benieuwd geworden naar onze voorraad Europees Iepen, bel naar 0182 - 303 490 of neem contact op met Houtexclusief.

Vraag hier uw offerte aan