Europees Eiken

Eiken is een veel toegepaste houtsoort. Het kernhout van Eiken is geel- tot donkerbruin van kleur. Op het kwartiers gezaagde vlak heeft Eiken kenmerkende glanzende “spiegels”, deze worden veroorzaakt door brede stralen. Door de geringe werking wordt quartier- (kwartiers) hout vaak toegepast voor meubelen, of deur-/ kozijnhout. Eiken is een ringporige houtsoort, waardoor op het dosse gezaagde vlak een mooie sprekende vlamtekening zichtbaar is.

Eiken heeft een hoog looistofgehalte waardoor er in contact met metalen blauwzwarte vlekken kunnen ontstaan, gebruik van o.a. rvs schroeven wordt daarom aanbevolen. Een leuk weetje; deze looizuren in eiken geeft een onderscheidende smaak aan alcoholische dranken zoals wijn, whiskey en speciaalbier, door bijv. gebruik te maken van eikenhouten vaten.

De werking van Eiken is middelmatig, het is goed machinaal en met de hand te bewerken. Eiken laat zich goed verlijmen en buigen. Het is tevens uitermate geschikt om te beitsen, roken en logen.

Eiken, een veelzijdige houtsoort welke breed toepasbaar is met een fraaie uitstraling!

  • Botanische naam: Quercus Robur L
  • Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 2
  • Gewicht: 500 tot 970 kg/m3 bij 12% vochtgehalte

Bent u benieuwd geworden naar onze voorraad Europees Eiken, bel naar 0182 - 303 490 of neem contact op met Houtexclusief.

Vraag hier uw offerte aan